Байден може посилити переговори у "нормандському форматі" щодо Донбасу - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Сполучені Штати Америки можуть дуже сильно вплинути на врегулювання конфлікту з Росією. Тому хотів би, аби новообраний президент США Джо Байден взяв участь у "нормандському форматі".

Про це Зеленський заявив в інтерв'ю New York Times, передає пресслужба глави держави.

"Сполучені Штати Америки можуть дуже сильно вплинути. Я вважаю, що посилити наші переговори в "нормандському форматі" міг би президент Байден, знову ж таки тому, що він добре розуміє питання України та Росії", - зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що Україні потрібна реінтеграція Донбасу. А для цього потрібні сильні компанії, сильні технології, безпека та гроші.

"І тут, я вважаю, ми не впораємося самі. І ми бачимо вільну економічну зону на території Донбасу, щоб там були певні преференції для того, щоб зайшов бізнес. І тут ключову роль могли б відіграти Сполучені Штати Америки", - додав глава держави.

За словами Зеленського, Сполучені Штати Америки на сьогодні – гарант безпеки у світі, серйозний стратегічний гравець, тому такі кроки могли б прискорити фінал війни на Донбасі і початок великого будівництва, великої реінтеграції Донбасу.

Водночас глава держави не хотів, аби РФ та США домовлялися між собою "про весь світ" зокрема про мир на Донбасі та його умови.

"Я не хотів би, щоб стосовно миру на Донбасі й умов цього миру домовлялися якісь глобальні гравці. Для нас важливо бути за цим столом переговорів, тому що без нас неможливо домовитися. Тому що суб'єктом цієї домовленості є Україна", - наголосив Зеленський.

Також президент вважає, що США могли б доєднатися до «Кримської платформи» з деокупації Криму.

"Однозначно не обійтися без Сполучених Штатів Америки в питанні Криму, тому що питання Криму та його деокупації не перебуває на порядку денному "нормандського формату" та Мінських угод. Шість років це питання було в повітрі, і дійсно, Європа та США опційно робили все можливе, але кроки з деокупації має робити відповідний союз держав, союз лідерів, у якому буде визначена карта всіх кроків з деокупації Кримського півострова. Зараз ми створюємо «Кримську платформу» і, звісно, хотіли б у ній бачити ті країни, які будуть ключовими гравцями, ключовими гарантами повернення та деокупації Криму. Повернення Криму і нашої територіальної цілісності. І США могли б бути лідером у цьому напрямку", - підсумував Зеленський.