Білоруський ексспецпризначенець приїжджав в Україну свідчити у справі про вбивство Шеремета

Колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар приїжджав до Києва, щоб свідчити у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета в зв'язку з публікацією аудіозаписів про можливу причетність білоруських спецслужб до підриву автомобіля журналіста у 2016 році.

Про це Макар розповів «Радыë Свабода».

За його словами, після публікації аудіозаписів з ним зв'язалися українські дипломати та обговорили співпрацю у розслідуванні. Йому зробили українську візу та попросили приїхати до Києва. Як зазначив екссиловик, 16 січня він вже повернувся з Києва до Вільнюса.

«Мене забезпечили цілодобовою охороною... Ми проводили слідчі дії та інші заходи в Нацполіції, після чого українська сторона повідомила, що в них немає причин не довіряти мені. Я вважаю, що надав достатньо доказів про те, що білоруські спецслужби причетні до вбивства Павла Шеремета», — сказав Макар.

Він зазначив, що розповів правоохоронцям більше, ніж публікував раніше. Але Макар пообіцяв не розголошувати свої свідчення, щоб не нашкодити слідству.

Також колишній спецпризначенець переконаний, що після його свідчень розслідування «кардинально зміниться». Він вважає, що причиною вбивства журналіста могла стати його робота над справами зниклих безвісти у Білорусі людей.

«На мою думку, після порівняння низки фактів і після розмови з українськими слідчими ми можемо говорити про ненависть Олександра Лукашенко до Павла Шеремета. Усе це разом могло бути причиною його усунення», - підкреслив Макар.

У Нацполіції України додали, що інформація від білоруського екссиловика може суттєво пришвидшити процес розслідування. Наразі вони перевіряють отримані дані та відправили на фоноскопічну експертизу сам запис розмов.

Окрім цього, додаткові слідчі дії хочуть провести на території країн, пов'язаних з «плівками Шеремета». Для цього у Нацполіції вже підготували клопотання про надання міжнародної правової допомоги.

Нагадаємо, 4 січня опозиційна організація «Білоруський народний трибунал» і європейське видання EUobserver оприлюднили аудіозаписи, на яких начебто посадовці КДБ Білорусі за наказом Олександра Лукашенка обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема підрив автомобіля журналіста Павла Шеремета. За даними журналістів, запис датований 11 квітня 2012 року.