Депутат Деркач оприлюднив записи розмов начебто Порошенка і Байдена як доказ «зовнішнього управління» Україною

Позафракційний депутат Верховної Ради Андрій Деркач у вівторок, 19 травня, оприлюднив компрометуючі аудіозаписи ряду телефонних розмов, голоси учасників яких схожі на голоси експрезидента України Петра Порошенка, колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена та ексглави американського Держдепартаменту Джона Керрі. Про це повідомляє DW.

На думку Деркача, представлені записи свідчать "про факти міжнародної корупції і зраду на найвищому державному рівні".

Депутат повідомив, що файли передані в Офіс генерального прокурора України.

"Ми передали всі наявні на сьогодні в нашому розпорядженні багатогодинні записи разом із заявою про держзраду, а також про факти міжнародної корупції в Офіс генерального прокурора для реєстрації кримінального провадження", - підкреслив він.

Подробиці щодо представлених аудіофрагментів член Ради повідомив на спільній пресконференції з експрокурором Костянтином Куликом.

Як стверджує Деркач, розмови нібито відбувалися в кінці 2015 року і на протязі 2016 року.

Політик заявив, що отримав записи від журналістів-розслідувачів, які стверджують, що Порошенко нібито особисто записував розмови. Імен репортерів нардеп не назвав.

Як випливає з аудіофайлів, люди з голосами, схожими на голоси Порошенка і Байдена, зокрема, обговорювали відставку генерального прокурора Віктора Шокіна, пов'язуючи її з виділенням Києву кредитних гарантій Міжнародного валютного фонду на суму в 1 млрд доларів.

"У випадку, якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань на 1 млрд доларів", - говорить "Байден". У відповідь "Порошенко" називає цю умову "надзвичайно сильною мотивацією".

"Саме заради одного мільярда Петро Олексійович злив генпрокурора Шокіна, який розслідував справу Burisma і в підсумку вийшов на Байденом", - вважає Деркач.

Результати незалежних експертиз даних записів поки не представлені. Експрезидент України Петро Порошенко ситуацію поки не прокоментував. Джозеф Байден, який добивається висунення кандидатом в президенти США від Демократичної партії, також поки не висловився про публікації записів. Раніше, виступаючи 23 січня 2018 року на дискусійній панелі Ради з міжнародних відносин у Вашингтоні, він, однак, торкався теми відставки Шокіна.

Одна з розмов, представлених Деркачем, побічно пов'язана з нафтовою компанією Burisma, в якій одну з керівних позицій займав син Байдена Хантер.

Як повідомили джерела "Української правди", Оофіс генпрокурора вніс відомості по "плівкам Деркача" до Єдиного реєстру досудових розслідувань. За даними співрозмовників видання, розслідування розпочато за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем). У пресслужбі генпрокуратури підтвердили ці відомості.