Депутата від «Європейської солідарності» у Харкові виключили зі фракції через відмову виступати українською

Депутата від «Європейської солідарності» Олександр Дорошенко виключили з фракції через те, що під час виступу у Харківській обласній раді 4 березня він говорив російською мовою та відмовився перейти на українську.

Про це повідомляє пресслужба «Європейської солідарності» у Харківській області.

Депутати від політсили розглянули ситуацію з Дорошенком після завершення сесії Харківської облради.

«За підсумками зібрання у зв’язку з відсутністю аргументованих пояснень та розбіжністю ідеологічних засад між Дорошенком та партією було вирішено виключити депутата з фракції за порушення Закону про мову для застосування надалі процедури імперативного мандату», — пояснили у «Європейській солідарності».

Як зазначається, Дорошенко виступав на сесії під час розгляду питання про виконання програми соціально-економічного розвитку. Колеги зробили йому зауваження та попросили говорити державною.

Депутат у відповідь заявив, що буде розмовляти «тією мовою, якою почуває себе краще і впевненіше».

Згодом Дорошенко вибачився у Facebook перед громадськістю та колегами від «Європейської cолідарності», а також зазначив, що його реакція на зауваження «мала бути іншою». Він розповів, що з трибуни виступав вперше і розхвилювався.

«Тому виступав російською мовою і не зміг донести свою думку українською, хоча до того, коли виступав з місця, завжди доносив свою позицію українською», — сказав він.

Дорошенко також зазначив, що у побуті він російськомовний, але «це жодним чином не виправдовує цей інцидент». Він обіцяє, що надалі публічно буде вживати лише українську мову та буде працювати «над розширенням українського простору на Слобожанщині».

Нагадаємо, що згідно з п. 2 ч. 1 статті 9 закону «Про українську мову» володіти державною мовою і застосовувати її під час роботи зобов'язані депутати місцевих рад і чиновники органів місцевого самоуправління. Кожен із депутатів складав присягу, в якій зобов'язувався виконувати закони України.