Депутати оскаржують конституційність постанови Ради про призначення Шкарлета главою МОН

До Конституційного суду  України надійшло конституційне подання групи народних депутатів, в якому оскаржено конституційність постанови Верховної Ради про призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України.

Про це повідомила представниця ВР у КСУ Ольга Совгиря у Telegram-каналі

У конституційному поданні стверджується, що вказана постанова була прийнята з порушенням Конституції України у зв’язку із неперсональним голосуванням за неї окремими народними депутатами.

Зазначається, що згідно зі статтею 152 Конституції України однією з підстав визнання актів неконституційними є порушення встановленої Конституцією України процедури їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності.

Совгиря також додала, що КСУ раніше визнавав неконституційними деякі закони у зв’язку із порушенням вимоги персонального голосування депутатів під час їх прийняття - зокрема це стосується Закону "Про всеукраїнський референдум" і Закону "Про засади державної мовної політики".

Заступниця голови партії «Голос» Інна Совсун повідомила агентству «Інтерфакс-Україна», що з відповідним поданням звернулися 46 народних депутатів, зокрема, від фракцій «Голос», «Європейська солідарність», а також декілька позафракційних депутатів.

«Депутати з інших фракцій, зокрема від «Слуги народу», відмовилися підписувати його, але це не критично, тому що 46 підписів цілком достатньо», — зазначила Совсун.