Депутати пропонують припинити дію Харківських угод

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонують припинити дію Харківських угод 2010 року. 

Про це йдеться на сайті парламенту.

Законопроєкт №0095 "Про денонсацію угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України" зареєстрували у парламенті 12 березня.

Ініціаторами законопроєкту є депутати «Слуги народу» Олег Дунда й Олександр Аліксійчук.

Так, нардепи пропонують припинити дію угод, «щоб зникли будь-які юридичні підстави для присутності російських військових на території нашого українського Криму», а також доручити Кабміну повідомити Росію про припинення їхньої дії.

У пояснювальній записці йдеться, що приводом для підписання угод було отримання Україною знижки на природний газ, проте жодних знижок так і не надали. Проте внаслідок рішення у 2014 році військовослужбовці Чорноморського флоту РФ у взаємодії з іншими російськими підрозділами окупували Крим. Тому депутати вважають, що необхідно припинити дію угод, що «суперечать національним інтересам України».

Наразі законопроєкт направили на розгляд до Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Зазначимо, що у 2014 році Росія односторонньо припинила дію угод після того, як анексувала Крим.

Нагадаємо, 11 березня Рада національної безпеки та оборони доручила Службі безпеки України перевірити обставини підготовки та ратифікації Харківських угод 2010 року, за якими Україна продовжила строк перебування російського флоту в Криму.