Депутати законодавчо врегулювали статус особи без громадянства

Народні депутати Верховної Ради ухвалили у другому читанні законопроєкт №2335, який передбачає законодавче врегулювання визнання людей особами без громадянства. Про це йдеться на сайті парламенту.

Законопроєкт 16 червня ухвалили голосами 331 народного обранця.

Проєкт закону розробили для того, щоб створити процедуру визнання людей особами без громадянства, оскільки 11 січня 2013 року Україна приєдналася до Конвенції про статус апатридів та Конвенції 1961 року про скорочення безгромадянства.

Фактично Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання регулювати та поліпшити статус осіб без громадянства, які перебувають на території держави. На сьогодні процедура визначення статусу особи без громадянства законодавчо не врегульована.

У пояснювальній записці вказано, що створення процедури визнання особою без громадянства надалі:

  • надасть змогу для таких осіб законно перебувати на території України;
  • отримати документ, що посвідчує їх особу та підтверджує законність проживання на території України (посвідку на тимчасове проживання та посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон);
  • отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання за умови проживання на території України у зазначеному статусі понад два роки.

Також депутати вирішили надання права на безоплатну вторинну правову допомогу тим, хто звернеться із заявою про визнання особою без громадянства. Також хочуть звільнити їх від сплати судового збору та авансового внеску за виконання судових рішень, які стосуються оскарження рішень про визнання особою без громадянства.

Також проєктом внести зміни до закону «Про зайнятість населення», щоб надати можливість цим людям реалізувати право на працю та належні умови життя.