Десяток українців приховують свої активи у Великій Британії через офшори - Pandora Papers

Завдяки новому витоку документів Pandora Papers журналісти-розслідувачі змогли встановити, що десяток українців приховують свої активи у Великій Британії через офшорні компанії, зареєстровані в Белізі чи на Віргінських островах. Ці юрисдикції не розкривають кінцевих власників бізнесу. 

Про це пише «Слідство.Інфо».

Проєкт Pandora Papers, де працювали журналісти зі 117 країн світу, ідентифікував понад 680 раніше анонімних власників елітної нерухомості у Великій Британії. Їм належать понад 1,5 тисячі об’єктів загальною вартістю понад 5,5 мільярда доларів.

Як зазначають розслідувачі, у цьому списку є понад 10 українців. Ось про кого вони розповіли.

У червні 2014 року, на шостий день після призначення Бориса Ложкіна головою адміністрації президента Петра Порошенка, його дочка Анастасія купила елітну нерухомість у престижному районі Лондона в позику.

Квартира обійшлася їй майже у 4,6 мільйона доларів, а кошти позичила віргінська компанія Future Definite Holdings Limited, що належала її батьку.

Ложкін не вніс до декларацій 2014-2015 років відомості про компанію чи позику. А втім, форма та умови подання декларації тоді ще не передбачали обов’язкового декларування таких операцій.

Окрім того, у переліку опинився ексспіввласник «ПриватБанку» Геннадій Боголюбов, проти якого в Україні та США наразі розслідують справи про виведення та відмивання грошей. Він, за даними Pandora Papers, причетний щонайменше до 9 об’єктів нерухомості у Великій Британії. 

Також зазначається про майно у Лондоні в українського бізнесмена та ексспіввласника «Укрсиббанку» Олександра Ярославського, та у бізнес-партнера олігарха Дмитра Фірташа — Ігоря Вороніна

На дочку колишнього голови Центральної виборчої комісії — Сергія Ківалова — Тетяну записані 5 об’єктів нерухомості в Лондоні. За даними журналістів, уся вона куплена протягом 1999-2003 років через офшорні компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах. У цей час Ківалов мав мандат народного депутата України.

Окрім того, як зазначає «Слідство.Інфо», через мережу пов’язаних із Володимиром Зеленським офшорних компаній двоє його близьких соратників стали власниками елітної нерухомості в Лондоні.

Йдеться про першого помічника президента Сергія Шефіра, який володіє одразу двома квартирами в Лондоні загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США, та Андрія Яковлєва — колишнього бізнес-партнера Зеленського, сценариста й режисера «Студії Квартал 95».

За даними земельного реєстру Великої Британії, фірма, яка через низку інших офшорів належить Яковлєву, володіє квартирою у центрі Лондона за 10 хвилин ходьби від парламенту.

Pandora Papers — це найбільша колаборація журналістів-розслідувачів за всю історію, яка розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та убивць.

Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів — це найбільший за всю історію витік конфіденційних документів.

До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції «Слідство.Інфо».