Для ТКГ треба шукати новий майданчик замість мінського - Геращенко

Народна депутатка Ірина Геращенко від фракції "Європейська солідарність" вважає, що після відданих Росії бойовиків ПВК "Вагнера" потрібно обов'язково змінити мінський переговорний майданчик для ТКГ. Про це Геращенко написала в Facebook.

"Час поставити в ОБСЄ і нормандському форматі питання перенесення майданчика мирних переговорів в більш нейтральну і не заангажовану РФ країну. Після відданих РФ "вагнерівців" переговорів в Мінську бути не може", - написала Геращенко.

Вона зазначила, що міжнародна ізоляція Білорусі, фактично, пом‘якшилася у серпні 2014 року, коли вперше за багато років туди приїхали європейські чиновники високого рівня, а потім і найпотужніші європейські лідери. Для участі в мирних переговорах із врегулювання кризи на Донбасі.

"Лукашенко страшенно тішився своєю роллю "миротворця" і не приховував, наскільки для нього це важливо. Це було важливо і для Білорусі, для її повернення в коло цивілізованих країн. Ситуація змінилася. І перенесення майданчику - це додатковий потужний сигнал Лукашенку, елемент міжнародного тиску на диктаторський режим", - додала Геращенко.

Окрім того, Геращенко зазначила, що наразі саме час негайних консультацій з європейськими партнерами України.

За її словами, МЗС і ОП мають негайно провести консультації, а Зеленський - телефонні переговори з європейськими лідерами, й виробити заяву, що Україні доєднується до оцінки виборів в Білорусі Європейським Союзом і також не може визнати їх результат.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що попри останні події в Білорусі наступне засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі відбудеться 18 серпня.