Естонія відмовилася визнавати видані на окупованому Донбасі російські паспорти

Влада Естонії не визнаватиме паспорти Росії, видані жителям самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" після 24 квітня 2019 року. Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ Естонії.

"МЗС прийняло рішення не визнавати паспорти, видані Російською Федерацією жителям Донецької і Луганської областей після 24 квітня 2019 року, якщо тільки власник паспорта не був громадянином Росії. Це рішення набуває чинності негайно", - йдеться у заяві.

За словами міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу, цей крок є відповіддю на указ, підписаний в квітні нинішнього року президентом РФ Володимиром Путіним про спрощене отримання російських паспортів жителями окремих районів Луганської та Донецької областей України.

"Спрощене надання російського громадянства жителям Східної України є ще однією спробою підірвати незалежність України і увічнити нинішню нестабільну ситуацію в сфері безпеки на сході України. Це повністю суперечить духу Мінських угод. Сьогоднішнє рішення Естонії відображає наше принципове засудження амбіцій Росії такого роду" - пояснив Рейнсалу.

У міністерстві нагадали, що раніше Естонія вирішила не визнавати паспорти РФ, видані в Криму та Севастополі місцевим жителям після 18 березня 2014 року, якщо користувач паспорта раніше не був громадянином Росії.

Нагадаємо, 17 липня президент Росії Володимир Путін спростив отримання громадянства РФ для мешканців Донецької і Луганської областей України. Раніше така можливість була тільки для жителів тимчасово непідконтрольних Україні «Л/ДНР».