Гетманцев вважає законопроєкти Зеленського і Разумкова щодо конституційної кризи "юридично нечистими"

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Слуги народу" Данило Гетманцев вважає законопроєкти спікера парламенту Дмитра Разумкова та президента України Володимира Зеленського з врегулювання конституційної кризи "юридично нечистими".

Про це він сказав у коментарі журналістам, передає кореспондент Цензор.НЕТ.

За словами нардепа, є дискусія всередині фракції щодо варіантів вирішення "онституційної кризи" на тлі рішення Конституційного суду.

"Є кілька варіантів виходу з цієї кризи. Вони не обмежуються двома, і я б не розглядав це питання в парадигмі двох варіантів. Я вважаю, що ні варіант президента, ні варіант спікера не є юридично чистими", - сказав Гетманцев.

Він пояснив, що Рада не має права припиняти повноваження складу КСУ. А у законопроєкті Разумкова питання виникли до того, що "не можна відновити дію неконституційної норми". 

"Насправді у Верховної Ради немає повноважень припинити повноваження Конституційного суду. Це і є юридична нечистота. Якщо говорити про інший законопроєкт (Разумкова, - ред.) - ми не можемо з вами відновити дію неконституційної норми. Те, що померло - померти не може. Ми з вами повинні розуміти, що мусимо врегулювати це в інший спосіб", - підкреслив Гетманцев.

Водночас депутат зауважив, що підписався під законопроєктом заступниці голови Комітету з питань правової політики, представниці Верховної Ради у КСУ Ольги Совгирі. Її законопроєкт Гетманцев вважає одним із необхідних для виходу з кризи.

"Особисто я вчора підписав законопроєкт Ольги Совгир - видатного нашого конституціоналіста у Верховній Раді, доктора права, професора... Я вважаю, що це один з виходів з кризи, який ми з вами повинні використовувати у її врегулюванні", - додав він.

Як зазначив Гетманцев, депутати зареєстрували багато законопроєктів, які спрямовані на подолання ситуації, яка склалася після рішення КСУ. Наразі продовжується обговорення, і знайдене рішення "має відповідати інтересам членів команди президента і суспільства".

Нагадаємо, 30 жовтня Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду України та почати відбір нових суддів.