ГПУ попросила Канаду зняти санкції з Портнова - НВ

Генеральна прокуратура України попросила Канаду зняти санкції з Андрія Портнова — колишнього радника експрезидента України Віктора Януковича. Про це пише НВ із посилання на лист, підписаний заступником Генерального прокурора України.

За інформацією видання, 30 липня ГПУ відправила в посольство України в Канаді та Міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади листи, в яких повідомила, що станом на 29 липня 2019-го року стосовно Портнова не проводиться досудових розслідувань і що він не має процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого або підсудного.

З огляду на це, ГПУ не бачить юридичних підстав для перебування Портнова у Списку корумпованих іноземних посадових осіб, чиї активи підлягають заморожуванню (від 05.03.2014), йдеться у листі, який підписав заступник генерального прокурора України Сергій Кізь.

Відомо. що Канада запровадила санкції проти соратників експрезидента Віктора Януковича, серед яких був і Портнов, ще у 2014-му році. У 2019 уряд Канади продовжив санкції проти нього і ще 15 соратників Януковича ще на 5 років. У зв'язку з цими санкціями заморожуються всі активи цих людей, виявлені в Канаді. Також канадцям та іншим громадянам на території країни заборонено вступати у майнові відносини з особами, на яких накладені санкції, вести з ними фінансові розрахунки, надавати фінансові послуги.

У пояснювальних документах до рішення про продовження санкцій зазначено, що воно покликане гарантувати, що присвоєні активи залишаються замороженими й фігуранти списку зможуть понести відповідальність та надати Україні додатковий час для завершення кримінальних розслідувань та внесення формальних прохань про правову допомогу.