Грузія не пустила українських спостерігачів на парламентські вибори

Українську делегацію не пуcтили спостерігачами на парламентські вибори в Грузії, які мають відбутися завтра, 31 жовтня. Грузинська сторона не надала дозвіл на прийом літака з України.

Про це повідомила у Facebook народна депутатка від «Слуги народу», глава української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько.

«Близько 30 народних депутатів України з трьох фракцій запланували візит в країну, щоб бути спостерігачами в ході голосування. Проте сьогодні (30 жовтня, — ред.) вночі грузинська влада скасувала (або не надала) дозвіл на прийом літака з України», — зазначила нардепка.

За її словами, спостерігачами на вибори парламентарі мали летіти на запрошення «Єдиного національного руху» — провідної опозиційної партії. Всі депутати реєструвалися як спостерігачі на сайті грузинської Центральної виборчої комісії.

«Здавалося б, приліт спостерігачів з дружньої країни-партнера мав би бути ще одним проявом співпраці держав, що на додачу до історично теплих взаємин поділяють ще й спільні безпекові виклики у вигляді окупації частин територій Росією», — зазначила Ясько.

Вона додала, що у майбутньому Україна готова працювати з демократично обраним майбутнім парламентом Грузії, незалежно від конфігурації більшості та прізвища прем'єр-міністра.

Водночас Ясько назвала «прикрим інцидентом» блокуванням участі українських парламентарів у моніторингу виборчого процесу і додала, що це «дає приводи для занепокоєння».

Депутатка закликала чинну грузинську владу «дотримуватися європейських виборчих стандартів, законів та конституції».

Зазначимо, завтра, 31 жовтня, у Грузії відбудуться парламентські вибори. Обиратимуть депутатів за новими правилами, які мають значні шанси «завести» в парламент велику кількість партій: 120 місць заповняться за пропорційними списками, а лише 30 - за мажоритарними.

Також уперше бар'єр проходження в парламент для партій тепер становить лише 1% (було 5%). 

Як відомо, у Грузії за 150 депутатських крісел змагаються 48 партій і 2 виборчих блоки. Завдяки низькому прохідному бар'єру Грузія має величезні шанси отримати багатопартійний парламент.