Харківські угоди: Азарову повідомлено про підозру у державній зраді

За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора слідчими Державного бюро розслідувань повідомлено про підозру колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову у державній зраді. Це стосується розслідування Харківських угод, за якими Україна у 2010 році продовжила строк перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму.

Про це повідомила пресслужба ОГП.

Так, Азаров підозрюється в тому, що, діючи спільно з колишнім президентом Віктором Януковичем, та розуміючи, що укладання угоди про перебування російського флоту на території України суперечить Конституції та закону України, вчинив дії, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці нашої держави.

У ДБР встановили, що 20 квітня 2010 року Азаров погодився на нав’язані тодішнім президентом РФ Дмитром Медведєвим умови продовження строку перебування флоту РФ на території України на 25 років під приводом отримання знижки на природній газ.

Після цього, ексочільник українського уряду забезпечив погодження проєкту угоди органами влади та правоохоронцями без фактичного його розгляду уповноваженими органами.

В ОГП зазначили, що такі дії Азарова надали змогу Януковичу 21 квітня 2010 року в Харкові підписати від імені України цю угоду, а потім внести до Верховної Ради України законопроєкт як невідкладний про ратифікацію вказаної угоди.

«В результаті підписання та ратифікації так званих «Харківських угод» були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, вторгнення Збройних сил Російської Федерації та окупації ними півострова Крим», - наголосили у відомстві.

В Офісі генпрокурора заявили, що своїми діями колишній прем'єр-міністр надав Росії допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, яка полягала у втручанні в її внутрішню та зовнішню політику, спробах зменшення економічного і оборонного потенціалу України, зниження її обороноздатності та посиленні економічної залежності України від РФ, у тому числі від постачання російських енергоносіїв.

Нагадаємо, 11 березня Рада національної безпеки та оборони доручила Службі безпеки України перевірити обставини підготовки та ратифікації Харківських угод 2010 року, за якими Україна продовжила строк перебування російського флоту в Криму.