Харківські угоди: СБУ викликає на допит Хорошковського і декількох депутатів

Служба безпеки України викликала на допит у справі про укладення та ратифікації Харківських угод ряд діючих і колишніх депутатів, ексміністрів та інших чиновників. Зокрема, екскерівника СБУ Валерія Хорошковського і колишнього главу Верховної Ради Володимира Литвина.

Про це йдеться на сайті СБУ.

Зокрема, на допит в якості свідків викликаються:

  • на 16 серпня народний депутат Юрій Бойко і ексголова СБУ Валерій Хорошковський;
  • на 17 серпня - народні депутати Віталій Борт і Дмитро Шпенов;
  • на 18 серпня - ексголова Державної митної служби Ігор Калєтнік і ексдепутатка Юлія Ковальова;
  • на 19 серпня - ексголова Верховної Ради Володимир Литвин і його брат, ексголова Держприкордонслужби. Микола Литвин;
  • на 20 серпня - ексміністр транспорту і зв'язку Костянтин Єфименко та ексміністр юстиції Олександр Лавринович;
  • на 26 серпня - ексміністр фінансів Федор Ярошенко, а також ексміністр економіки і колишній міністр внутрішніх справ Василь Цушко.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони 11 березня доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання через Харківські угоди та у разі підтвердження ознак державної зради - порушити проти них кримінальні справи за ст. 111 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 12 березня у СБУ заявили про початок досудового розслідування щодо обставин підписання та ратифікації Верховною Радою 2010 року угоди щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Угода між Україною і Російською Федерацією, підписана 21 квітня 2010 року у Харкові тодішніми президентами України Віктором Януковичем та Росії Дмитром Медведєвим, передбачала продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлювала орендну плату за перебування там флоту.