Комітет грузинського парламенту підтримав законопроєкт про «іноагентів»

У Грузії юридичний комітет парламенту схвалив 15 квітня законопроєкт про «іноземних агентів». Тепер законодавці продовжать розгляд документа в сесійній залі. Тим часом на вулиці відбулася акція протесту.

Про це повідомляє грузинська служба «Радіо Свобода».

Комітет обговорював законопроєкт з 10:00 на тлі протестів. А ввечері Міністерство внутрішніх справ країни заявило, що поліція затримала 14 людей за «дрібне хуліганство» та «непокору поліціянтам», пише «Радіо Свобода».

У заяві правоохоронців зазначається, що «внаслідок насильницьких дій мітингувальників» постраждав один співробітник МВС, якому надали медичну допомогу.

Перед цим голова юридичного комітету Анрі Оханашвілі закликав не називати законопроєкт «російським», оскільки це, за його словами, є «дезінформацією».

Також комітет відхилив альтернативні законопроєкт, подані опозиційною групою «Для Грузії».

Щоб законопроєкт ухвалили, він повинен пройти три читання:

  • під час розгляду в першому читанні обговорюються загальні принципи та основні положення законопроєкту;
  • у другому читанні розглядаються статті законопроєкту;
  • у ході третього читання до нього можуть бути включені редакційні зауваження.

Наразі законопроєкт, який багато хто вважає суперечливим, планують розглянути у першому читанні на найближчому пленарному засіданні.

За оцінкою країн-партнерів та організацій Грузії, так званий закон про «іноагентів» заважатиме євроінтеграції країни. Натомість панівна партія «Грузинська мрія» наполягає, що законопроєкт є цілком європейським.

Як зазначається, законопроєкт передбачає створення реєстру «агентів іноземного впливу», якими стануть некомерційні організації та ЗМІ, понад 20% річного доходу яких становить закордонне фінансування. 

Такі організації повинні будуть щорічно подавати фінансову декларацію, а тим, хто спробує ухилитися від реєстрації або не подасть декларацію, загрожуватиме штраф. Щоб виявляти «агентів іноземного впливу» й перевіряти виконання вимог закону, Міністерство юстиції проводитиме моніторинг.

Критики законопроєкту вважають його аналогом російського, але влада Грузії каже, що нічого спільного у них немає.

Західні партнери зазначають, що ухвалення закону загальмує процедуру вступу Грузії до ЄС та НАТО.