"Кожен олігарх має свою міні-спецслужбу": Рябошапка про прослуховування Гончарука

Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що в Україні кожен олігарх має свою «міні-спецслужбу». Про це Рябошапка заявив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», коментуючи випадок з прослуховуванням наради прем’єр-міністра Олексій Гончарука. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«Це дійсно питання національної безпеки, бо якщо прослуховують керівника уряду, то ми розуміємо, що ті, хто це робить, можуть отримати доступ до інформації, розголошення якої становитиме серйозну проблему для країни. По суті це означає можливість прослуховувати будь-кого, в тому числі і главу держави», — сказав він.

Генпрокурор вважає ситуацію у цій сфері неконтрольованою, бо низка приватних структур мають можливість прослуховувати «кого завгодно».

«Працюють такі собі міні-спецслужби. Кожна людина, яка має достатньо грошей, може собі це дозволити, фактично кожний олігарх має свою міні-спецслужбу. Тому треба все врегулювати на загальнодержавному рівні», — сказав Рябошапка.

Він додав, що на нараді з президентом Зеленським пропонував врегулювати це питання на нормативному рівні.

«Мова йде і про доступ до ринку спеціальних пристроїв, і про посилення державного контролю за такими речами. Ми зараз думаємо, як розробити всі необхідні заходи безпеки. Такі речі пов’язані з обмеженням прав людини, тому потребують прискіпливого погляду, збалансованого підходу», — зазначив генпрокурор.

На запитання, чи має він на увазі заборону такої діяльності, Рябошапка відповів: «Так, щонайменше заборонити, а також притягнути до відповідальності й вилучити всі пристрої для зняття інформації».

Також генпрокурор сказав, що поки правоохоронці не встановили, хто стоїть за прослуховуванням Гончарука.