Медведчук заявив про причетність Порошенка до виведення з держвласності нафтопроводу та закупівлі вугілля з «л/днр»

Затриманий народний депутат Віктор Медведчук дав свідчення, які стосуються проти п'ятого президента України Петра Порошенка. Він розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок», а також про закупівлю вугілля з невизнаних «республік».

Про це повідомила пресслужба СБУ, оприлюднивши відео з Медведчуком.

Депутат зазначив, що нафтопроводом «Самара - Західний напрямок» почав займатись на прохання Порошенка.

Він розповів, що експрезидент звернувся до нього щодо купівлі нафтопроводу у 2016 році, а також попросив сконтактувати з президентом росії путіним.

«Щоби "Транснефть" змогла продати цю трубу, і щоб можна було викупити цю трубу, як потім з'ясувалось, Порошенком», — сказав Медведчук.

За його словами, експрезидент витратив на купівлю труби 23 мільйони доларів: гроші виводили через фіктивні договори, а контролював ці питання радник із фінансових питань Макар Пасенюк.

Також Медведчук підкреслив, що за рік роботи трубопровід заробив до 42 мільйонів доларів.

Він додав, що прокачування дизелю через магістраль припинилось з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка як президента.

Крім того, депутат сказав, що Порошенко нібито впливав на судові та адміністративні органи заради ухвалення потрібного рішення. «Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна — всі вони ухвалювали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», — каже Медведчук на відео.

Також депутат на записі розказує про іншу схему — закупівлю вугілля з невизнаних «л/днр» у 2014-2015 роках.

Крім Порошенка, він називає причетними до схеми ексочільницю Нацбанку Валерію Гонтареву, ексміністра енергетики Володимира Демчишина, ексдепутата Ігоря Кононенка, правоохоронців, генпрокурора та міністра внутрішніх справ.

Доповнено о 13:02. У партії «Європейська солідарність», лідером якої є Петро Порошенко, називають відео зі свідченнями Медведчука «інформаційною диверсією в інтересах країни-агресора».

У партії вважають, що слова про Порошенка Медведчуку писали певні замовники, тому він читав їх із суфлера. У «ЄС» підкреслили, що завдяки таким свідченням депутата від ОПЗЖ могли перевести в кращі умови та обіцяли обміняти.

«Ми і далі наполягаємо на тому, що публічна дискусія між владою та опозицією повернутися на порядок денний може не раніше, ніж завершиться війна. Сьогодні ж маємо спільно працювати на перемогу», — йдеться у заяві.

Адвокат Порошенка Ігор Головань у коментарі «Суспільному» сказав, що слова Медведчука не відповідають дійсності. Він вважає, що те, що робить СБУ — це піар. І взагалі справою має займатися ДБР.

На думку Голованя, рішення оприлюднити свідчення Медведчука пов’язане із судовим засіданням у справі Порошенка щодо арешту майна.

Нагадаємо, Медведчук з 18 березня перебуває під вартою. Про його затримання стало відомо 12 березня. За даними СБУ, фсб рф хотіла вивезти Медведчука під виглядом військового ЗСУ у невизнане «Придністров'я», а звідти — до Москви, але політика затримали ще на виїзді з Київської області.

Після затримання СБУ публікувала відео, на якому Медведчук пропонує обміняти себе на українських захисників Маріуполя. А тепер з'явилось відео зі свідченнями політика.