Медведчука відправили під цілодобовий домашній арешт

Печерський суд Києва відправив народного депутата від партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт на два місяці. Обвинувачення просило взяти політика під варту з альтернативою застави у 300 мільйонів гривень.

Це повідомляє Громадське.

Рішення, зокрема, означає, що Медведчуку заборонено залишати місце проживання до 9 липня включно. Він також повинен з'являтися у правоохоронні органи за викликом, носити електронний браслет і здати свій закордонний паспорт.

Після оголошення рішення суду Медведчук сказав, що радитиметься з адвокатами й ухвалювати рішення щодо подальших дій - «і в плані оскарження, і в плані проведення усіх слідчих дій».

Зазначається, що прокурори просили взяти Медведчука під варту, наголошуючи, що він може втекти від слідства й чинити тиск на інших ймовірних невстановлених фігурантів справи. Обвинувачення також наголошувало, що доказів вчинення Медведчуком злочинів достатньо, просто не всі з них уже були відкриті.

Адвокати ж наголошували на незаконності досудового слідства, зокрема НСРД. Захисники Медведчука запевняли, що їхній підзахисний не буде тікати, й сумнівалися в незалежності проведених експертиз: мовляв, вони були підконтрольні СБУ.

«На початку підозри йдеться про те, що Віктор Медведчук, тобто я, виступав проти політичного курсу чинної влади. І тут я погоджуюсь. Оскільки близько 75% опитаних громадян вважають курс влади неправильним. Усе інше в матеріалах — так звані доводи, так звані обставини — це спроба протистояти тій політиці, яку проводить наша партія та я особисто», — сказав Медведчук на суді.

Нагадаємо, 11 квітня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму двом депутатам від ОПЗЖ - Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.

За даними Медведчука, зараз нардеп Козак перебуває на лікуванні у Білорусі. Проте, що саме лікують Козаку, він не уточнив.