Мінські угоди застаріли — представник Кабміну у Раді

Мінські угоди щодо врегулювання на окупованих частинах Донбасу застаріли, і західні партнери України в нормандському форматі підтримують внесення змін до них. Про це заявив народний депутат від партії "Слуга народу", представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Василь Мокан, повідомляє Радіо Свобода.

"На моє особисте переконання, мінські угоди в тому вигляді, як вони існують зараз, уже є і морально, і юридично, і в будь-якому іншому плані застарілими. І Україна зараз займає проактивну позицію, і, слава Богу, є розуміння і підтримка з боку Франції та Німеччини стосовно необхідності оновлення і осучаснення мінських угод, зокрема усунення такої небезпечної прогалини, що "спочатку вибори, потім контроль над кордоном"", – сказав Мокан.

Мокан також прокоментував заяву делегата від Донеччини в Тристоронній контактній групі Сергія Гармаша з приводу повторюваних вимог Росії вивести її з-поміж учасників переговорів, перетворивши на спостерігача.

"Я читав заяву і коментар Гармаша і абсолютно з багатьма речами там погоджуюся, і його таку різку реакцію пов’язую з тим, що Росія дійсно дуже нахабно себе поводила як дійсно сторонній спостерігач у процесі, а не безпосередньо країна-агресор і учасник переговорів, і, дійсно, робляться великі зусилля, щоб суб’єктивізувати ОРДЛО і надати їм офіційного статусу. Зрозуміло, що цього, знову ж таки, не допустять. ОРДЛО і будь-які їхні представники – це маріонеткові режими, контрольовані з боку Кремля, і вони не є і не можуть юридично бути стороною переговорів", – наголосив Мокан.