Між Зеленським та Байденом відбулися переговори

Президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський 27 січня провели «довгу» телефонну розмову.

Про це Зеленський написав у Twitter.

«Мав довгу телефонну розмову з президентом Байденом. Обговорили поточні дипломатичні зусилля з деескалації та узгодили спільні дії на майбутнє. Подякував президентові за військову допомогу, що триває. Обговорили також можливості щодо фінансової підтримки України», ㅡ написав він.

Як розповіли в Офісі президента, Зеленський також заявив про важливість збереження дипломатичної присутності США в Україні та запевнив, що американське посольство в Києві зможе стабільно працювати.

Президент України заявив про важливість економічної підтримки України. Він запевнив, що Україна готова до проведення зустрічі в «нормандському форматі» на рівні лідерів у найближчому майбутньому.

В Офісі президента стверджують, що Байден також привітав досягнуті домовленості щодо безумовного повернення до режиму припинення вогню на Донбасі.

У Білому домі повідомили, що президент США вкотре підтвердив готовність Сполучених Штатів разом із союзниками та партнерами «рішуче відповісти» у разі подальшого вторгнення Росії в Україну.

Він заявив, що за останній рік США надали Україні понад пів мільярда доларів на розвиток та гуманітарну допомогу, а також розглядають додаткову макроекономічну підтримку, щоб допомогти економіці України в умовах тиску з боку Росії.

Також Байден наголосив, що попри від’їзд членів родин американських дипломатів з України, посольство США в Києві залишається відкритим і повністю функціонує.

Президент США також підтримав роботу у «нормандському форматі» та висловив сподівання, що це сприятиме зниженню напруженості та просуванню імплементації Мінських домовленостей.