МЗС Росії повідомило, що передало Україні захоплені в Керченській протоці кораблі

Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що передало Україні три кораблі, які захопили в Керченській протоці в листопаді 2018 року. Про це повідомляє пресслужба міністерства РФ.

У повідомленні наголошується, що кораблі є "речовими доказами в триваючому в Росії кримінальному процесі про незаконний перетин нашого кордону".

«Їх передача на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв'язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів і їх перебування на території РФ для продовження кримінального процесу не потрібно», — йдеться у повідомленні.

Про повернення українських кораблів підтвердили у пресслужбі Військово-морських сил України й у Міністерстві закордонних справ України.

«18 листопада в акваторії Чорного Моря розпочато процес, щодо повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» та буксиру «Яни Капу». Наразі українські буксири «Тітан», «Гайдамаки» та пошуково-рятувальне судно «Сапфір» разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України», — йдеться в повідомленні ВМС України.

Як зазначає пресслужба МЗС України, Росії знадобилося півроку, щоб повернути кораблі до України. Та після ретельної перевірки і експертизи стане зрозумілим, в якому стані повернуто українські кораблі, чи було з них вилучено обладнання та документацію.

«Пройшло 358 днів з моменту незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря. 18 листопада кораблі нарешті були передані представникам українських органів влади. Згідно з Наказом Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 р., Росія мала невідкладно передати під контроль України згадані судна. Росіянам знадобилось майже півроку для такого повернення», — йдеться у повідомленні відомства.