На засіданні РНБО розглянули питання щодо Донбасу, олігархів та запровадження нових санкцій - Зеленський

15 квітня під головуванням президента Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому розглядалися сім питань, зокрема, безпекова ситуація на Донбасі та питання запровадження нових обмежувальних заходів щодо низки фізичних та юридичних осіб.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

«Ситуація на Донбасі сьогодні контрольована. Є дійсно питання. Ми готові відповідати на ці питання. Армія готова – це найголовніше», – сказав Зеленський.

Президент також розповів, що питання Донбасу буде одним з головних під час його візиту до Франції у п’ятницю, 16 квітня.

«Деякі деталі я хочу обговорити завтра особисто. І це – головна тема, з якою я їду й буду зустрічатися з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном», – повідомив він.

За словами глави держави, після його зустрічі з французьким колегою у форматі віч-на-віч відбудеться зустріч за допомогою відеозв’язку з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Зеленський також розповів, що на засіданні РНБО розглядалося питання запровадження нових персональних санкцій щодо контрабандистів.

«Застосовуватися санкції будуть до 12 осіб – фізичних та юридичних. І це теж не фінал. За ці 30 років у нас – просто пласт контрабандистів. Таке відчуття, що це – як окрема професія. Але держава не робила таке державне замовлення», – зауважив президент.

За його словами, наразі Служба безпеки України, зокрема, з’ясовує громадянство цих осіб і наявність у них паспортів інших держав.

Також РНБО розглянула декілька економічних питань. Зеленський повідомив, що запропонував Раді нацбезпеки та Офісу президента у співпраці з Антимонопольним комітетом розробити новий законопроєкт щодо олігархів.

«Такого в нас в Україні не було. Вважаю, що сьогодні це один з пріоритетів – розробити фундаментальний законопроект про статус олігарха в нашій країні: що буде з такими людьми, які будуть впроваджуватися санкції, як олігархи будуть перетворюватися на бізнесменів. Тому що ми підтримуємо великий бізнес, будь-який бізнес в Україні. А вплив олігархів на Україну – на вибори, на економіку, на закони, на Верховну Раду – цього допустити більше не можна», – наголосив глава держави.