На засіданні РНБО схвалили законопроєкт щодо посилення відповідальності за недостовірне декларування

Потрібно посилити відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Про це заявив президента України Володимир Зеленський на засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), на якому розглядалися подальші кроки, спрямовані на розв'язання ситуації, що виникла після рішень Конституційного суду щодо антикорупційного законодавства, передає пресслужба глави держави.

«Саме на це спрямований відповідний законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів щодо вдосконалення такої відповідальності, який був схвалений на засіданні РНБО та після доопрацювання буде внесений президентом до Верховної Ради як невідкладний», - йдеться у повідомленні.

Зеленський зазначив, що багато з народних депутатів не хотіли, щоб було покарання у вигляді позбавлення волі. Тому був ухвалений законопроєкт з компромісною редакцією.

«І зараз ми виправляємо помилку. Я згоден, що цей законопроєкт треба доопрацювати, щоб не було суперечок з приводу тих чи інших норм», - підкреслив президент.

Секретар РНБО Олексій Данілов зауважив важливість ухваленого парламентом закону щодо відновлення відповідальності за недостовірне декларування.

«Для того, щоб посилити відповідальність за недекларування чиновниками своїх статків, щоб вони їх не приховували, сьогодні й відбулося засідання РНБО, на якому схвалений проєкт закону, який буде відправлений до Верховної Ради як невідкладний з певним доопрацюванням», - сказав він.

Голова парламентського Комітету з питань правової політики Андрій Костін вважає, що питання кримінальної відповідальності за недостовірне декларування має бути вирішене саме в той спосіб, якого вимагає українське суспільство.

«Має бути відновлена не лише кримінальна відповідальність, а й відповідне покарання за те, що особа не задекларувала якісь свої статки й це було зроблено умисно і в значній сумі. Рада національної безпеки і оборони України підтримала позицію президента щодо відновлення такого виду покарання, як позбавлення волі за недекларування і за недостовірні відомості в електронних деклараціях наших чиновників», - додав політик.

Депутат також нагадав, що Венеціанська комісія ухвалила висновок, яким рекомендує Верховній Раді не просто відновити кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а встановити такий вид покарання, як позбавлення волі.

Як раніше повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак, Зеленський у січні 2021 року подасть до Верховної Ради новий проєкт закону, який посилить відповідальність за порушення антикорупційного законодавства.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

4 грудня Верховна Рада України відновила відповідальність за недостовірне декларування даних і неподання декларації. Цей закон передбачає штраф, обмеження волі, але не ув'язнення. 23 грудня Зеленський підписав документ.