НАБУ оголосило «слузі народу» Юрченку підозру: генпрокурорка Венедіктова каже, що підстав недостатньо

Працівники Національного антикорупційного бюро України декілька днів тому спіймали на великому хабарі помічника депутата Верховної Ради від фракції «Слуга народу» Олександра Юрченка. Самого депутата вважають причетним до злочинної схеми, правоохоронці хочуть оголосити йому підозру. Однак Генпрокурор Ірина Венедіктова відмовляється її підписати, каже, що підстав недостатньо. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Так, правоохоронці провели операцію: детектив НАБУ під прикриттям познайомився з одним із соратників Юрченка і «замовив» у нього зміни у законодавстві України щодо переробки твердих побутових відходів. Посередник познайомив детектива з Юрченком. У НАБУ кажуть, що депутат попросив надати йому 13 тисяч доларів хабаря за внесення пропозицій до законопроєкту, а в майбутньому — 200 тисяч доларів для підкупу народних депутатів-членів комітету.

У середині серпня детектив НАБУ під прикриттям передав першу частину хабаря посереднику. 26-27 серпня співучасники планували отримати ще одну частину коштів. Однак через непередбачувані обставини, які зараз з’ясовує слідство, НАБУ було вимушене припинити подальше виконання спецоперації. Ймовірно НАБУ натякає, що перешкоджати розслідуванню детективі могли службові особи.

15 серпня НАБУ опублікувало відеоматеріали щодо передачі частини хабаря спільникам Юрченка. Частину коштів обіцяли і йому самому. На відео Юрченко зазначає, що крім грошей, про які домовлявся його помічник Іван Фіщенко, він хотів би отримати 3% акцій нібито майбутнього заводу, який мають побудувати в Україні іноземні інвестори.

У межах розслідування детективи зібрали докази й повідомили депутату про підозру за ст. 368 та ст. 369 Кримінального кодексу України. Таку підозру може підписати виключно генеральна прокурорка, це надасть змогу притягнути особу до відповідальності.

За повідомленням пресслужби НАБУ правоохоронці скерували до Венедіктової проєкт повідомлення про підозру Олександру Юрченку та листи від детективів досі залишились без відповіді. Керівник департаменту Офісу генпрокурора повідомив, що він не бачить достатніх підстав для доповіді Венедіктовій про необхідність внесення зібраних відомостей в ЄРДР. 

Після проведення наради першого заступника директора НАБУ з Іриною Венедіктовою та керівником департаменту ОГП рішення про внесення відомостей теж не ухвалили.

Сама Венедіктова 15 вересня заявила з трибуни Ради, що вручити підозру Юрченку неможливо, бо для цього недостатньо обставин.

Як повідомлялося, 13 вересня НАБУ викрило на хабарі помічника Юрченка. Після цього глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що Юрченко захотів вийти з фракції та партії на час розслідування справи про отримання хабаря, який начебто призначався самому депутату.

Офіс президента відреагував на вихід Юрченка з фракції доволі стримань й нагадав, що Зеленський «не толерує корупцію в будь-яких її проявах».

«Як частина команди Президента України Володимира Зеленського вважаємо таке рішення доречним і сподіваємося, що пан Юрченко повною мірою співпрацюватиме з представниками Національного антикорупційного бюро України та Офісу генерального прокурора, щоб встановити всі об’єктивні обставини», — повідомили в ОП.

Відомо, що у 2019 році Олександр Юрченко раніше очолював Київську міську організацію партії «УКРОП» У 211-му окрузі столиці (Голосіївський район Києва). До парламенту Юрченко потрапив, перейшовши до партії «Слуга народу».