Народному депутату повідомлено про підозру через ухилення від сплати податків на суму понад 97 млн грн

Прокурори повідомили про підозру народному депутату в умисному ухиленні від сплати податків. Політик займався підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету понад 97 мільйонів гривень.

Про це заявила у Facebook генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Слідство встановило, що підозрюваний у 2012 році зайнявся будівництвом багатоквартирних житлових будинків у селах Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка під Києвом. З продажу квартир та нежитлових приміщень планував заробити. Водночас себе як фізичну особу-підприємця чи юридичну особу не зареєстрував.

Після завершення будівництва будинків депутат оформив на себе 1221 об’єкт нерухомого майна у них. Протягом 2015-2020 років уповноважена ним особа через довіреність продавала нерухомість та передала підозрюваному понад 360 млн грн доходу.

Доходи від реалізації квартир та нежитлових приміщень підозрюваний декларував як доходи фізичної особи від продажу власного майна, а не від підприємницької діяльності, із застосуванням ставки податку в розмірі 5% замість 18%.

Таким чином, за даними експертизи, народний депутат ухилився від сплати податку на доходи фізичних осіб та податку на додану вартість на загальну суму понад 97 млн гривень.

Кримінальне провадження порушили за ч. 3 ст. 212 КК України (Ухилення від сплати податків, зборів). Санкція статті передбачає штраф від 255 тисяч до 425 тисяч гривень з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Як повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» джерело у правоохоронних органах, йдеться про народного депутата групи «За майбутнє» Віктора М'ялика. Він обрався до Ради по 155 округу на Рівненщині як самовисуванець.