Народному депутату вперше оголосили підозру за кнопкодавство

Офіс генерального прокурора вперше оголосив народному депутату підозру за статтею Кримінального кодексу про кнопкодавство.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у Facebook.

За даними слідства, народний депутат 21 лютого 2020 року під час голосування за три поправки до законопроєкту щодо обігу землі голосував за іншого депутата.

Депутата викликали на 11 лютого 2021 року до Офісу генпрокурора для вручення підозри, але він не прийшов. Тоді письмове повідомлення про підозру направили до Апарату Верховної Ради, за місцем проживання парламентаря, на його електронну пошту та інші відомі стороні обвинувачення засоби зв’язку.

Підозру вручили за ст. 364-2 Кримінального кодексу (голосування народного депутата замість іншого депутата). У разі доведення вини загрожує штраф від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наразі вживаються заходи для завершення слідства та скерування обвинувального акту до суду.

Венедіктова не вказала імені депутата, проте «РБК-Україна» з посиланням на джерела пише, що це депутат Владіслав Поляк з групи «Довіра».

Згідно з даними руху «ЧЕСНО», Поляк справді тричі кнопкодавив під час голосування 21 лютого 2020 року. Кримінальне провадження щодо депутата відкрили того ж дня.