НАЗК позбавило «Батьківщину» державного фінансування

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов від партії «Батьківщина» до Нацагентство із питань запобігання корупції з проханням скасувати наказ про зупинення державного фінансування діяльності політсили.

Про це повідомляє пресслужба ОАСК.

Так, партія просить суд визнати протиправними дії працівників НАЗК при складенні висновку про фінансовий звіт і скасувати наказ про припинення держфінансування.

Також у «Батьківщині» просять на час розгляду справи і до вироку суду повернути їм фінансування.

Наразі ОАСК вирішує, чи є правові підстави відкривати адміністративне провадження.

Як пише рух «Чесно» з посиланням на висновок НАЗК, у звіті партії за перший квартал 2020 року виявили одразу кілька порушень. Вони стосуються аналізу звітності регіональних організацій партії та її центрального офісу, а саме:

  • відсутність звіту міської організації партії міста Українка;
  • відсутність відомостей про наявність фінансових зобов’язань перед ТОВ «Фінейт» на 45 тис. гривень;
  • підписання видаткових накладних про прийом спонсорських внесків у вигляді листівок, брошур та плакатів особами, які на момент підписання цих документів перебували за кордоном (стосується сумської та київської обласних організацій);
  • щодо донорів київської міської організації та кіровоградської обласної організації виявили невідповідність їхнього доходу та розміру їхніх внесків на користь цих осередків у 2017 — 2020 роках;
  • договори з низкою компаній на загальну суму понад 14 млн гривень були датовані раніше, ніж були відкриті вказані у них банківські рахунки. Йдеться про гроші, які партія отримала з держбюджету як компенсацію витрат на парламентську виборчу кампанію.

«Чесно» зазначає, що загалом це вже третій випадок, коли НАЗК зупиняє виплату державних грошей парламентським партіям. Але у перших двох випадках «Опозиційний блок» та «Слуга народу» відмовлялися від фінансування самі.

Рішення щодо «Батьківщини» — перше, яке обґрунтоване не відмовою самої партії, а рішенням НАЗК після перевірки фінансової звітності. Це перший випадок застосування такої санкції з моменту запуску НАЗК та запровадження квартального звітування для партій у 2016 році.

Законодавство передбачає, що якщо звіт партії оформили з грубими порушення, або внесли у нього неправдиві дані, НАЗК може зупинити державне фінансування партії. Відновити його можуть, коли політсила усуне неточності.