Олександра Тупицького відсторонено від посади судді Конституційного суду

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», – наголосив Зеленський.

Як зазначається, таке рішення було ухвалене після отримання та опрацювання фахівцями Офісу президента клопотання Офісу генерального прокурора, підписаного виконувачем обов’язків генпрокурора, про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького від посади строком на два місяці.

Клопотання було скеровано на виконання ст. 154 Кримінального процесуального кодексу, яка передбачає, що посадові особи, призначені президентом України, відсторонюються від посади за клопотанням прокурора, і рішення ухвалює президент.

«На переконання фахівців у галузі конституційного права, ні Конституція України, ні закон України про Конституційний суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків», - зауважив представник президента України в Конституційному суді Федір Веніславський.

Він додав, що це тимчасовий захід, а не звільнення та про припинення повноважень судді не йдеться.

«Відповідно до статті 154 особа, яку призначив на посаду президент України, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонена від своєї посади. Тобто президент України діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці», - підкреслив Веніславський.

Як повідомлялося, Офіс генерального прокурора направив президенту України клопотання про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного суду строком на два місяці. При цьому в ОГП не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицький викликається і для яких саме процесуальних дій.

Водночас у Конституційному суді наголосили, що перелік причин, які є підставою для припинення повноважень Тупицького, є вичерпними, і серед них немає указу президента. Тобто нинішнє рішення Зеленського, на думку КСУ, є незаконним.