Панове Слуги і «господа» з ОПЗЖ: шануйте українську, а не атакуйте! — Порошенко

Частина провладної фракції «Слуга народу» разом з нардепами з «Опозиційної платформи — За життя» просувають законопроєкт №4528, який дозволить порушувати закон про мову абсолютно безкарно.

Про це написав п’ятий президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко у Facebook.

«Перше у цьому році пленарне засідання парламенту призначене на 26 січня. «Європейська солідарність» готова знову й знову захищати нашу мову. Панове Слуги і «господа» з ОПЗЖ: шануйте українську, а не атакуйте!» - наголосив політик.

Порошенко підкреслив, що перехід сфери обслуговування на українську - це ще один вагомий крок до посилення значення державної мови. 

«В Україні україномовна людина має право спілкуватися українською. А російськомовна — російською. І нічого їй за це не буде. Усе інше — маніпуляції. Адже за проханням чи на вимогу клієнта надавати послуги іншою мовою, у тому числі російською, не забороняється. Так, перше слово — українське, а далі мову вибирає споживач. Клієнт завжди правий. І закон цілком ліберальний», - зазаначив лідер ЄС. 

Порошенко закликав українців не слухати тих, хто намагається із цього природного для незалежної держави кроку зробити «вселенську драму».

Нагадаємо, відсьогодні, 16 січня 2021 року, набуває чинності стаття 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з законом, підприємства, установи та організації усіх форм власності та підприємці мають обслуговувати українською мовою.

Якщо законодавчі норми буде порушено, то закладу оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів. У разі повторного порушення протягом року на заклад чекає штраф від 5100 до 6800 гривень.