У Києві таки демонтували незаконний «храм-МАФ» УПЦ МП

У ніч проти 17 травня в Києві демонтували самочинний «храм-МАФ», який всупереч законодавству звела УПЦ МП на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомило керівництво музею в Медіацентрі Україна.

Музей планує використовувати звільнену територію для проведення просвітницьких заходів і дитячих програм, присвячених як давньому минулому, так і сучасній історії України. Також у майбутньому планують археологічні дослідження ділянок, які досі не були вивчені або не стали експозиційними обʼєктами.

«Сьогодні ми розв’язуємо проблему, до якої призвели варварські кроки московського патріархату та відверта проросійська позиція влади часів Януковича. Українська спадщина має належати виключно українцям», — розповіла директорка Скарбниці Національного музею історії України Наталія Панченко.

У музеї наголосили, що зведення «храму-МАФу» відбулося з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики. Крім того, в експлуатацію будівля у встановленому порядку так і не була введена.

За документами, це були три кіоски по 20 квадратних метрів, звідки зʼявилася назва «храм-МАФ».