Передача українських полонених Медведчуку зупинена - Кравчук

Процес передачі утримуваних громадян України з окупованих територій Донбасу депутату партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктору Медведчуку вже зупинений, оскільки літак, який повинен був привезти цих осіб, не вилетів.

Про це заявив голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання війни на Донбасі Леонід Кравчук, передає Інтерфакс-Україна.

«Це питання вже зупинилося, і дуже просто: той літак, який мав привезти людей, не вилетів. Не тому, що немає палива чи ще чогось. Виникає просте запитання: хто летить у літаку? Ці люди мають паспорти? Вони внесені до відповідного реєстру? Це ж не просто подорож на конях - це дуже далека, причому міждержавна дорога», — сказав Кравчук.

Він пояснив, що спочатку полонені мають полетіти з Донецька до Ростова-на-Дону, потім з Ростова до Мінська, а вже із Мінська до України.

«Це нездійсненне питання. Літак зробити цього не може», — додав голова української делегації в ТКГ.

Кравчук наголосив, що питання пересування, повернення громадян - це питання не Медведчука, це - питання України.

Він припустив, що коли Медведчук береться за таку справу, він робить це заради піару. 

«Не може приватна особа займатися питаннями такого масштабу без держави, а якщо вона береться за це або це підтримує Росія, це означає лише одне: зробити навколо конкретної людини піар для того, щоб підняти її авторитет», - зазначив Кравчук.

Раніше повноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що кількість незаконно ув’язнених громадян України, яких планують передати бойовики «Л/ДНР» в односторонньому порядку, постійно змінюється. Проте підтверджено два маршрути, за якими може відбутися процес передачі: через КПВВ «Майорське» та за маршрутом Ростов-на-Дону - Мінськ - Київ.

Нагадаємо, 16 січня стало відомо, що бойовики «Л/ДНР» в односторонньому порядку передадуть Україні групу полонених українців за посередництвом народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука.