Під Радою влаштували мітинг проти «мовного» законопроєкту Максима Бужанського

Під будівлею Верховної Ради влаштували мітинг проти законопроєкту депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського, що стосуються використання української мови під час навчання у школах. Про це повідомляє Укрінформ.

Зараз на площі під парламентом знаходяться кілька тисяч чоловік і люди постійно продовжують підходити під ВР.

Вони тримають українські прапори, дехто одягнений у вишиванки, у багатьох і захисні маски з вишивкою.

Також учасники акції тримають плакати з надписами "Заважає мова - геть до Ростова", "Руки геть від української мови", "Ні русифікації", "Слово=зброя, українське слово=українська зброя", "Нас єднає мова", "Мова - це зброя", "Кажи мовою, а не ляпай язиком", "Зупини лінгвоцид" та інші.

Під час акції під стінами ВР щодо законопроєкту про навчання державною мовою в закладах освіти люди запалили червоні фаєри.

На площі під ВР також встановлено сцену, на якій є плакат із цитатою відомої української поетеси Ліни Костенко: "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову".

"Я викликаю пана Бужанського на дуель - написати диктант російською і українською, і я напишу ці диктанти в тисячі разів краще, я запевняю", - сказала народний депутат від партії "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

Вона наголосила, що державною мовою в нашій країні має бути тільки українська.

Також на сцені виступили депутати від "ЄС" Андрій Парубій, Софія Федина та лідер партії Петро Порошенко.

"Дякую кожному, хто прийшов сьогодні на Майдан Конституції боронити українську мову і українську державу. Не лише наші воїни на фронті боронять нашу землю... Дякую усім авторам Закону про мову — це справа усього мого життя, і я гордий, що підписав його як Президент України... Дякую, що ви не лишилися байдужими, вийшли під стіни Верховної Ради і зупинили розгляд закону про мовний реванш. Разом ми захистимо українську мову!", - наголосив Порошенко.

Зазначимо, що у Верховній Раді у п’ятницю, 17 липня, можуть розглянути законопроєкт Бужанського, який передбачає внесення змін до законів про мову і про освіту та переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

Так, законопроєкт скасує перехід російськомовних середніх класів на навчання українською з 1 вересня 2020 року. Натомість перехід відбудеться 1 вересня 2023 року. Законопроєкт також знижує об'єм української. Замість 80%, як це передбачено зараз, 20% — у п'ятому-восьмому класі, 40% — у дев'ятому, 60% — в старших класах.