"Почнемо зі скорочення кількості депутатів": у "Слузі народу" розповли, як використають результати всенародного опитування

У партії «Слуга народу» розповіли, що планують поступово імплементувати в законодавство результати всенародного опитування, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським. І з початку розглянуть питання щодо скорочення кількості народних депутатів.

Про це заявив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко на брифінгу 26 жовтня, передає Укрінформ.

Він вважає, що терміново результати цього опитування втілювати в життя не почнуть, але поступово будуть опрацьовувати усі запитання.

«Почнемо зі скорочення кількості народних депутатів. Я думаю, що це питання навіть, можливо, на горизонті цієї сесії Верховної Ради, яка буде тривати до лютого. Подивимося, яка в нас буде ситуація з епідемією. На жаль, бачимо, що трошки динаміка розгортається», - сказав Корнієнко.

Він зазначив, що з огляду на розповсюдження коронавірусної хвороби парламент у першу чергу буде приділяти увагу найважливішим питанням, як, наприклад, проєкт держбюджету на 2021 рік.

Корнієнко нагадав, що законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо скорочення кількості депутатів до 300 вже отримав висновок Конституційного суду. Його визнали таким, що відповідає Конституції.

«Не впевнений, що він пройшов комітет, це треба з'ясувати. Але в принципі, це досить швидко можна зробити. Далі питання до колег, хто, дивлячись на цифру народної підтримки в 90%, як себе буде в залі поводити. Будемо дивитися, хто попри 90% підтримки цієї ідеї в народі буде якось намагатися ухилитися від голосування за цю ініціативу», - сказав Корнієнко.

Щодо легалізації медичного канабісу, то Корнієнко повідомив про існування трьох відповідних законопроєктів, які розробляли різні підгрупи у фракції «Слуга народу». Він сподівається, що «слуги» зможуть зробити спільний законопроєкт, після чого його винесуть на суспільне обговорення.

Коментуючи питання вільної економічної зони на Донбасі, народний депутат сказав, що, «зважаючи на масштаб підтримки, це питання потребує ще дискусії в суспільстві».

«Щодо довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах - ми бачимо, що підтримка велика. Треба консультуватися з нашим Комітетом правової політики, з антикорупційним комітетом, які є варіанти. Тобто, це більше на поталу фракції, депутатів. Тобто будемо обговорювати», - сказав голова партії «Слуга народу».

Коментуючи питання щодо права України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності, яке підтримують 74,21% українців, Корнієнко сказав, що «президент як наш головний дипломат далі буде враховувати це в своїй діяльності».

При цьому голова партії «Слуга народу» зазначив, що йому важко сказати про законодавче забезпечення цього питання.