Польща и Україна просять Байдена не допустити завершення будівництва «Північного потоку-2»

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау та глава МЗС України Дмитро Кулеба закликали президента США Джо Байдена не допустити завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на спільну заяву міністрів.

Так, глави МЗС Польщі та України просять Байдена використати «всі доступні йому засоби», щоб перешкодити завершенню будівництва газопроводу.

«Роль США у цьому питанні залишається критично важливою. Потрібно відкинути твердження про те, що проєкт "Північний потік-2" став "занадто великим, щоб закритися" і що його потрібно просто завершити. Якщо проєкт стане успішним, Росія може спробувати переконати українську громадськість, що Заходу байдуже щодо його власних принципів, і зрештою, щодо безпеки та процвітання України», ㅡ йдеться у заяві міністрів.

Вони зазначили, що проєкт «Північного потоку-2» не стосується енергетичної безпеки Німеччини, де наразі Росія хоче завершити будівництво ділянки газопроводу.

«Ми поважаємо право Німеччини на виловлення своєї точки зору. Але ми також твердо впевнені, що такі проєкти не можна розглядати тільки через призму двосторонніх відносин. Натомість слід підходити з більш широкої точки зору інтересів Європи й безпеки загалом», - кажуть Збігнєв та Кулеба.

Нагадаємо, 22 лютого оператор російського газопроводу «Північний потік-2» подав запит про негайне набуття чинності дозволу на прокладання газопроводу у водах Німеччини.