Порошенко вимагає повернути контрснайперські групи на Донбас та дати ЗСУ право на вогонь у відповідь

Партія «Європейська солідарність» вимагає повернути підрозділи Збройних сил України на позиції, з яких вони були відведені у процесі так званого «розведення сил» на Донбасі.

Про це під час погоджувальної ради заявив лідер політсили, п’ятий президент Петро Порошенко.

Він наголосив, що право відкривати вогонь у відповідь має бути передано керівникам підрозділів, а контрснайперські групи мають негайно повернутися на лінію зіткнення.

«Наші депутати вчора повернулися з лінії зіткнення. Вони шоковані тим, що нашим воїнам в’яжуть руки штрафами за вогонь у відповідь на російські провокації. Ми звертаємося з проханням у День уряду запросити міністра оборони для того, щоб він прозвітував, яка кількість і на яку суму оштрафовані наші воїни за те, що вони боронять нашу землю», – сказав лідер партії.

Він нагадав, що напередодні президент Володимир Зеленський проінформував суспільство про 200 днів тиші, водночас «створюючи міраж близького миру».

«Зараз влада визнала, що перемир’я – фікція. Насправді триває війна, гинуть наші воїни. Лише з початку року загинули 11 бійців», – зауважив Порошенко.

П’ятий президент наголосив, що його партія вимагає повернути підрозділи ЗСУ на позиції у зону бойових дій на Донбасі, з яких вони були відведені протягом року.

«Так само повернути на лінію зіткнення контрснайперські підрозділи, які злочинно були відведені, забезпечивши їх так, як було два роки тому, необхідною зброєю і набоями. Наші воїни гинуть від снайперського вогню. Право відкривати вогонь у відповідь має бути передано керівникам підрозділів, яким набагато краще, ніж з Києва Верховному Головнокомандувачу, видно наступ російських військ», – наголосив лідер «Європейської солідарності».

Також Порошенко закликав всіх об’єднатися і ухвалити необхідні зміни до бюджету, включно зі збільшенням грошового забезпечення військовослужбовцям.

«Воно востаннє забезпечувалося два роки тому. Армії треба забезпечити гідне фінансування», – переконаний п’ятий президент.

Лідер партії також нагадав про питання миротворчої місії на Донбасі.

«Хотів би також повернутися до питання миротворчої місії з мандатом РБ ООН на лінії зіткнення, на окупованій території, на контрольованій ділянці україно-російського кордону. Свого часу ми це включили в програму дій німецького уряду, і на сьогодні розглянути це треба на РНБО», – наголосив Порошенко.