Порошенко закликав Лукашенка звільнити затриманих протестувальників і провести нові вибори

Народний депутат, п’ятий президент України Петро Порошенко звернувся до білоруської влади із закликом звільнити усіх затриманих протестувальників та провести дострокові президентські вибори. Не забув він згадати і Росію. Звернення Порошенко опублікував у Facebook.

Він заявив, що Україна зацікавлена у вільній демократичній Білорусі й зазначив, що не може мовчки дивитись, як Білорусь «сповзає у вир хаосу і політичної невизначеності».

«Насильству, масовим репресіям не місце в сучасному цивілізованому світі. Вважаю, що білоруській владі необхідно негайно припинити насильство проти своїх громадян», — сказав екс-президент.

Також Порошенко закликав звільнити політв’язнів і затриманих протестувальників та забезпечити «інклюзивний діалог» влади та суспільства.

«Оголосити про проведення дострокових президентських виборів у Білорусі з широким залученням БДІПЛ ОБСЄ, Ради Європи, запросити до спостереження представників провідних міжнародних організацій і структур, що точно сприятиме довірі виборчому процесу», — сказав він.

Українську владу Порошенко закликав у контакті з Польщею та Литвою (Люблінський трикутник) призначити спецпредставника, який сприятиме врегулюванню ситуації в Білорусі.  

Наостанок Порошенко закликав міжнародну спільноту пильнувати за Росією, яка тільки чекає нагоди, аби «покінчити з білоруською державністю та незалежністю».