Президент пропонує скоротити держфінансування партій

Президент України Володимир Зеленський пропонує змінити структуру управління НАБУ, а також зменшити державне фінансування політичних партій та забезпечувати їх лише для партій, що пройшли до парламенту.

Текст відповідного законопроєкту № 1029 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції" опублікований на сайті Верховної Ради.

"Проєкт закону розроблено з метою зниження рівня корупції та підвищення суспільної довіри до антикорупційних органів шляхом вдосконалення інституційного механізму запобігання корупції. Завданням проєкту є заміна структури управління Національного агентства з питань запобігання корупції на ефективнішу, посилення спроможності та гарантій незалежності Національного агентства, створення належної законодавчої основи для функціонування підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції в органах влади", - ідеться в пояснювальній записці до документа.

Зазначається, що законопроєктом пропонується змінити форму урядування НАЗК з колегіальної на одноосібну, коли голову Нацагентства призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

Також планується розширити зміст повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування. При цьому пропонується обмежити коло осіб, на яких закон покладає обов’язок подання зазначених повідомлень, лише службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Крім того, згідно з порівняльною таблицею до проєкту закону пропонується також внести зміни до Закону "Про політичні партії" й виділяти щорічно на державне фінансування партій 0,01 (нині цей коефіцієнт становить 0,02) розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів державного бюджету, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України.

Передбачається, що держфінансування отримуватимуть партії, якщо на останніх чергових або позачергових парламентських виборах отримали не менше 5% (наразі — 2%) голосів виборців від загальної кількості голосів виборців.