Понад 3 тисячі засуджених уже подали заяви на приєднання до ЗСУ

Після ухвалення закону про мобілізацію в’язнів уже понад 3 тисячі засуджених подали заяви на приєднання до лав Збройних сил України в обмін на умовно-дострокове звільнення.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в етері національного телемаратону.

«Більш як три тисячі людей [подали заяви]. Ми так і прогнозували до прийняття цього закону. Не можна говорити, що всі 20 тисяч людей, про яких ми зазначали як потенціал, приєднаються. Тому що за попередніх опитувань близько 4,5 тисячі виявили бажання. Зараз ця цифра буде коливатися», — відзначила вона.

Посадовиця підкреслила, що визначальним у законі про мобілізацію в’язнів є бажання і мотивація самого засудженого укласти контракт зі Збройними силами й у такий спосіб отримати умовно-дострокове звільнення.

«Тому коли ми говоримо про цифри, про кількість засуджених, які хотіли б приєднатися, — це лише попередні дані. Все покаже практика», — додала Висоцька.

За її словами, Мін'юст уже розпочав роботу над тим, щоб в’язні, які виявили бажання, склали заяви. Зараз частина з них уже проходять військово-лікарські комісії та знайомляться з командирами. Командири мають дати свою згоду щодо конкретної людини, і тоді Мін'юст передає матеріали до суду.