Рада привела закон про НАБУ у відповідність до Конституції: директора призначатиме уряд

Верховна Рада у другому читанні підтримала зміни до закону №5459-1 про Національне антикорупційне бюро. Вони покликані зробити закон таким, що відповідає Конституції. Зокрема, президента позбавили права призначити директора НАБУ.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

За відповідний документ проголосували 304 народних депутата на пленарному засіданні 19 жовтня.

Тепер НАБУ стане центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Закон покликаний гарантувати незалежність Бюро.

Так, повноваження призначати та звільняти директора відомства забрали у президента та передали уряду. Парламентарі переконують, що попри це Кабмін не зможе втручатися у роботу антикорупціонерів. Звільнити очільника НАБУ зможуть тільки «за наявності підстав», передбачених законом, якщо за це рішення проголосує не менше як дві третини від посадового складу Кабміну.

Законопроект предусматривает, что директором НАБУ может быть гражданин Украины, имеющий высшее юридическое образование, стаж работы в области права не менее 10 лет, опыт работы на руководящей должностях в от государственных органах, учреждениях, организациях, в том числе за рубежом, или в международных организациях не мене 5 лет и владеющий государственным языком.

Конкурсний відбір на посаду директора НАБУ організовуватиме і проводитиме конкурсна комісія, до якої входять шість людей — три члени комісії від себе пропонує уряд, і ще три — також уряд, але на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій.

При ухваленні рішення хоча б два голоси «за» повинні бути подані міжнародними експертами.

Як зазначила глава парламентського Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, в конкурсній комісії працюватимуть незалежні експерти, як і рекомендувала Венеціанська комісія.

Крім того, закон визначає, що чинний директор НАБУ Артем Ситник продовжить виконувати обов'язки до моменту призначення нового директора за результатами конкурсу. Він і надалі буде на цій посаді, якщо уряд не знайде підстав його звільнити.