Рада призначила Юлію Лапутіну міністеркою у справах ветеранів

Верховна Рада призначила міністеркою у справах ветеранів генерал-майора СБУ Юлію Лапутіну.

Про це йшлося на засіданні парламенту 18 грудня.

За її призначення проголосували 248 депутатів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, представляючи кандидатку Лапутіну на посаду міністерки, сказав, що вона розуміє проблематику, пов'язану із захистом ветеранів, не зі слів, а на практиці.

«Кандидатка має значний досвід у сфері безпеки, національної оборони України, знає проблематику ветеранів не зі слів, на практиці», - сказав Шмигаль.

У своїй промові перед голосуванням Лапутіна окреслила своє бачення роботи на посаді міністерки та відповіла на запитання народних депутатів.

«Як я бачу вирішення питання ветеранів: це має бути системна державна робота, де поєднані зусилля парламенту, уряду, громадського сектору, ветеранських організацій і, звичайно, міністерства», – сказала вона.

Після голосування Юлія Лапутіна склала присягу міністра.

Відомо, що Юлія Лапутіна у 1992 році почала службу в органах СБУ. Була старшою офіцеркою антитерористичного центру СБУ «Альфа». Під час служби брала участь в операціях проти сепаратистських виступів в Криму в 1994 році. 

У 2010-2012 роках вона була заступницею начальника Центру спеціальних операцій «А» СБУ (антитерористичний спецпідрозділ). З 2014 року і досі — заступниця начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Крім того, з 14 квітня 2014 року вона перебувала в зоні бойових дій на Донбасі. А з вересня та до кінця грудня 2014 року була командиркою оперативної групи СБУ у зоні бойових дій на Донбасі у складі першої ротації опергруп СБУ.

У березні 2020 року президент Володимир Зеленський присвоїв Юлії Лапутіній звання генерал-майора. Таким чином, вона стала другою в історії України жінкою, яка має військове звання генерала.