Рада ухвалила закон щодо відновлення повноцінного функціонування НАЗК

Верховна Рада ухвалила закон №4470 "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції".

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

За відповідний документ проголосували 300 народних депутатів.

Так, законом забезпечується повноцінне функціонування Національного агентства, наділено його необхідними повноваженнями та правами з метою їх реалізації.

Документом визначено порядок реагування Національного агентства на виявлення порушень відповідного Закону, виявлення ознак корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, а також встановлено деякі особливості такого реагування у разі вчинення відповідних діянь суддями або суддями Конституційного суду України.

Крім того, закон передбачає відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Законом запроваджується правове регулювання особливостей врегулювання конфлікту інтересів у діяльності окремих категорій осіб, порядку здійснення контролю та повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, порядку здійснення деяких додаткових заходів фінансового контролю.

Також законом встановлено особливості проведення повних перевірок декларацій та моніторингу способу життя стосовно суддів, суддів Конституційного суду України; забезпечено правове регулювання щодо відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.

Відповідні зміни внесено до Закону України «Про запобігання корупції».

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

Також КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.