Рада ухвалила законопроєкт, який дозволяє розкривати зарплати у держкомпаніях

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №3952 щодо відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях.

Про це йдеться на сайті парламенту.

За відповідний документ проголосували 324 народні депутати.

Цей законопроєкт вносить зміни до законів про захист персональних даних і про доступ до публічної інформації.

Зокрема, депутати хочуть підвищити прозорість роботи органів управління, посадовців державних підприємств та організацій, що мають на меті одержання прибутку, а також господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50% акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді.

Так, згідно із законопроєктом, до інформації з обмеженим доступом не будуть належати дані про отримання в будь-якій формі посадовцем бюджетних коштів, державного чи комунального майна.

Те саме стосується інформації про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди й додаткового блага керівників та інших посадових осіб у держкомпаніях, членів наглядової ради державного чи комунального підприємства тощо.

Перший віцеспікер парламенту України Руслан Стефанчук зазначив у Facebook, що ці відомості будуть оприлюднюватися щомісяця на офіційних сайтах відповідних компаній, а також надаватимуться за запитами громадян.

Стефанчук заявив, що наявність об’єктивної інформації про розмір винагород керівництва держкомпаній «має сприяти дієвому контролю за ефективним витрачанням публічних коштів».