Рада збільшила вдвічі зарплатню помічникам нардепів у грудні 2020 року

Народні депутати ухвалили проєкт постанов №4449 "Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України" (щодо оплати праці помічників-консультантів народного депутата України в грудні 2020 року)". А це означає, що помічники нардепів до кінця року отримають зарплату вдвічі вищу, ніж звичайно.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Зазначається, що таке рішення ухвалили через залишок коштів на законодавчу діяльність. Передбачені до кінця року гроші не використали, тому депутати вирішили роздати їх помічникам.

Нині кожному нардепу дають 25 прожиткових мінімумів на зарплати своїм співробітникам - 52,5 тисячі гривень. Наприклад, якщо із зарплатою працюють два помічники, то кожен із них може отримувати по 26,2 тисячі гривень. У грудні фонд збільшили до 50 прожиткових мінімумів, або 105 тисяч гривень. Відповідно, якщо працюють два помічники, вони зможуть отримати вже по 52,5 тисячі гривень.

Автори такої ідеї – члени Комітету з питань регламенту, етики та роботи Верховної Ради.

"Щоб ви зрозуміли: щойно Верховна Рада збільшила вдвічі зарплатню помічникам нардепів у грудні 2020-го (постанова 4449). Це за бюджетної дірки небаченого розміру й нестачі коштів на все, під час заборгованості зарплат бюджетникам, яка щомісяця зростає, таке марнотратство! Єдина фракція, яка у повному складі не голосувала за цю ганьбу - Європейська солідарність" – написав у Facebook народний депутат від партії "ЄС" Володимир Ар'єв.

Як раніше повідомлялося, дефіцит державного бюджету України в січні-листопаді 2020 року становив 111,7 млрд гривень. Водночас загальний фонд за цей період зведено з дефіцитом 130,7 млрд гривень (за планом 236,9 млрд гривень).

Зазначимо, що місяць тому Мінфін рапортував про дефіцит держбюджету в розмірі 112 млрд гривень, зокрема загального фонду – 120,5 млрд гривень (за планом 214,2 млрд гривень).

Усього в держбюджеті-2020 граничний розмір дефіциту визначено в розмірі 298,4 млрд гривень, зокрема загального фонду – 274,5 млрд гривень.