Рішення КСУ може стати підставою для тимчасового призупинення безвізу - посол України

Останнє рішення Конституційного суду України щодо діяльності антикорупційних органів викликало велике занепокоєння в Європейському Союзі та воно може стати підставою для тимчасового призупинення безвізу.

Про це йдеться у листі посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, повідомляє "Європейська правда".

"Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму", - йдеться у листі.

Одним із офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, внаслідок виконання яких було запроваджено безвізовий режим.

Зазначається, що в Єврокомісії вкотре звернули увагу на те, що питання боротьби з корупцією є пріоритетним на порядку денному реформ в Україні, а незалежні антикорупційні органи є квінтесенцією успішної, правової, демократичної, інвестиційно привабливої України.

"З метою запобігання розвитку несприятливого сценарію, пропонували б у стислі строки створити робочу групу високого рівня із опрацювання змін до Конституції України, до якої б також увійшли представники Верховної Ради України, Адміністрації президента України, суддівського самоврядування, наукових кіл та громадянського суспільства", - йдеться у листі.

Підкреслюється, що ключовим завданням зазначеної робочої групи варто визначити опрацювання змін до Конституції України, які б, серед іншого, передбачали повноваження Верховної Ради створювати державні органи зі спеціальним статусом.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за поданням 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення. Рішення суд оприлюднив у себе на сайті в середу, 28 жовтня.