Рішення РФ передати полонених Медведчуку є ударом по "нормандському формату" - МЗС

Рішення Російської Федерації передати не Україні, а приватній особі Віктору Медведчуку групу українських громадян, яких тривалий час утримували на тимчасово окупованій території у Донецькій і Луганській областях, грубо і відверто порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

У відомстві підкреслили, що цей крок РФ є ударом по "нормандському формату" та Тристоронній контактній групі, які ведуть системну роботу із забезпечення звільнення утримуваних.

"Свідоме нівелювання Росією ролі ОБСЄ в питанні звільнень є особливо показовим та цинічним у день візиту до України діючої голови ОБСЄ, міністерки закордонних справ Швеції Анн Лінде", - наголосили у МЗС.

У міністерстві вимагають від Росії неухильного дотримання всіх домовленостей, досягнутих в "нормандському форматі", зокрема щодо забезпечення безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного хреста до українських військовополонених і заручників на тимчасово окупованих територіях України, а також звільнення всіх утримуваних.

Нагадаємо, 16 січня стало відомо, що бойовики «Л/ДНР» в односторонньому порядку передадуть Україні групу полонених українців за посередництвом народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука.

Як повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, бойовики «Л/ДНР» передадуть через посередника на підконтрольну уряду України територію 9 незаконно утримуваних осіб.

В українській делегації для участі у ТКГ кажуть, що наразі невідомо, хто ці особи та чи були вони верифіковані у списках на звільнення.

"Попередньо відомо, що цих 9 осіб "дістали" з окупованої території України, перевезли до Ростова, там протримали, готуючись "віддати" Медведчуку", — йдеться у заяві.