РНБО запровадила санкції щодо Януковича, Азарова та низки колишніх високопосадовців

Рада національної безпеки та оборони запровадила максимальний обсяг санкцій, які дозволяє законодавство, щодо 27 колишніх високопосадовців.

Про це на брифінгу заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Він зазначив, що Рада нацбезпеки вирішила ввести обмеження після подання відповідних звернень з боку Кабінету міністрів та Служби безпеки України.

Данілов додав, що перелік містить імена колишніх правоохоронців, які зрадили присягу, а також експосадовців, більшість із яких стали громадянами Росії.

Так, під обмеження, зокрема, потрапили:

  • президент України у 2010-2014 роках Віктор Янукович;
  • прем'єр-міністр України у 2010-2014 роках Микола Азаров;
  • міністри оборони: в 2012 році Дмитро Саламатін та у 2012-2014 роках Павло Лебедєв;
  • міністр освіти у 2010-2014 роках Дмитро Табачник;
  • генеральний прокурор у 2010-2014 роках Віктор Пшонка;
  • самопроголошений «прем'єр-міністр» окупаційної влади у Криму Сергій Аксьонов;
  • депутатка Державної Думи Росії та колишня самопроголошена «прокурорка» окупованого Криму Наталія Поклонська;
  • колишній народний депутат від «Партії регіонів» Вадим Колесніченко;
  • бізнесмен та власник енергетичної компанії «СЄПЕК» Сергій Курченко.

Окремо Данілов сказав про Януковича.

РНБО доручило всім органам державної влади перевірити всі чинні документи, які стосуються четвертого президента, на предмет можливої загрози національній безпеці України.

Крім того, секретар Радбезу зауважив, що під санкції потрапили такі колишні високопосадовці, як: Сергій Абисов, Олександр Бобков, Валерій Грицай, Костянтин Затулін, Петро Зима, Андрій Іванцов, Олег Кирилин, Володимир Константинов, Сергій Кусюк, Леонід Пасічник, Олександр Поддубов, Ігор Соркін, Микола Ткаченко, Микола Фідорян, Микола Фіськов, Олександр Черепіцький та Ольга Чичелімова.

Як раніше повідомлялося, перед засіданням РНБО Служба безпеки України рекомендувала Раді нацбезпеки ввести економічні санкції щодо людей, які «сприяють зміцненню окупаційного режиму в Криму та на Донбасі».

«У 2014-му велика відповідальність покладалася на керівників держави, але вони дозволили статися найгіршому — вторгненню РФ на нашу територію. Тож мають за це відповісти. І не має значення, що вони робили в той момент: тікали до Ростова чи кликали РФ для "порятунку" російськомовного населення», — сказав голова СБУ Іван Баканов.

Він зазначив, що деякі з цих людей також причетні до фінансування тероризму, проросійських акцій протесту та антиукраїнської пропаганди.