Родини Героїв Небесної сотні звернулись до Зеленського не допустити можливого обміну ексберкутівців

Громадська організації «Родина Героїв Небесної сотні» закликала президента Володимира Зеленського не допустити обміну п’ятьох колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах людей на Інститутській 20 лютого 2014 року. Про це йдеться в заяві організації, яка представляє інтереси потерпілих у цій справі.

«Родина Героїв Небесної сотні» наголосила, що ці ексберкутівці не є ні учасниками, ні жертвами конфлікту на Донбасі, а також не пов’язані із сепаратизмом.

«Таке звільнення унеможливить завершення головного судового процесу у справах Майдану… Саме із цим процесом рідні загиблих Героїв Небесної сотні і суспільство в цілому пов’язують головним чином свої надії на справедливість. Оскільки всі інші судові справи розглядаються в десятки разів повільніше і не всі з нас доживуть до їх фіналу. І свідоме свавільне знищення цього процесу шляхом виведення із нього підсудних — спричинить непоправну шкоду і потерпілим, і надіям українців на справедливість і довірі до правосуддя в Україні, а також може призвести до розколу суспільства, хвилі протестів і соціальних вибухів», — йдеться у заяві.

«Родини Героїв Небесної сотні» вважають, що вимогою видати ексберкутівців Росія хоче розколоти суспільство і вчинити «ревізію оцінки Революції Гідності» й у підсумку змінити курс України з проєвропейського на проросійський.

Так, Зеленського просять:

  • «Не допустити втручання РФ в здійснення правосуддя в найбільш резонансній і історично важливій справі в Україні;
  • Не допустити втручання і вплив РФ на прокурорів і суддів в цьому процесі для зловживання владою з боку прокурорів і винесення завідомо неправосудних рішень з боку суддів. Не наражати на небезпеку незалежність судової системи України;
  • Не допустити неправосудного звільнення обвинувачених в цьому провадженні, що потягне зупинення судового процесу, перешкодить встановленню і доведенню істини у справі і досягненню суспільного консенсусу стосовно подій Революції Гідності;
  • Запобігти спробі РФ під виглядом кроків по вирішенню конфлікту, розширити його на всю Україну — в часі і просторі, а вимога щодо звільнення підсудних у кримінальній справі щодо масових вбивств, які вчинялись до початку збройного конфлікту в Києві — є саме цим.
  • Не допустити розколу суспільства, хвилі акцій протесту, які очевидно стануться при спробі реалізації таких рішень».