Росія стягує війська до кордону, аби «налякати Захід своєю силою» - Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що Росія стягує війська вздовж українського кордону, щоб перевірити, наскільки Захід готовий підтримати Україну.

Про це він заявив в коментарі виданню Time під час свого візиту на Донбас.

За його словами, у тактиці Росії немає таємниці: «Так вона хоче налякати Захід своєю силою та могутністю».

Крім того, Зеленський зазначив, що не вважає ескалацію на Донбасі реальним сценарієм розвитку дій, однак він стурбований нарощуванням військ біля кордонів України.

«Вони (російські війська, - ред.) хочуть загострити ситуацію настільки, щоб показати, що Захід похитнувся у підтримці України, що вони (Захід, - ред.) не бачать нас партнерами», - сказав президент.

Натомість голова Офісу президента Андрій Єрмак виступив за те, щоб на території України розмістили американські зенітно-ракетні комплекси Patriot.

«Україна тримає лінію захисту проти Росії не тільки для нас, а й для Заходу. А де США розміщують свої ракети Patriot? Найближчі — у Польщі. Вони повинні бути тут», - сказав Єрмак.

Patriot — це американський зенітно-ракетний комплекс, який використовують США та їхні союзники. Комплекс застосовують для забезпечення протиповітряної оборони на середніх і великих висотах.