СБУ перевірить причетних до ратифікації Харківських угод - РНБО

Служба безпеки України перевірить обставини підготовки та ратифікації Харківських угод 2010 року, за якими Україна продовжила строк перебування російського флоту в Криму.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання Радбезу.

Він зазначив, що у 2008 році РНБО ухвалило рішення, за яким протягом двох місяців Кабінет міністрів мав запропонувати законопроєкт з регуляції питання виходу Чорноморського флоту РФ у 2017 році.

«На превеликий жаль, цей законопроєкт не був розроблений і ми вважаємо, що це була "перша цеглина", яка далі почала руйнувати всю систему нашої безпеки та призвела до того, що у 2010-му році з'явились так звані Харківські угоди», - наголосив Данілов.

У зв'язку з цим РНБО доручило СБУ «з'ясувати обставини, у який спосіб 236 депутатів голосували з цього питання». За словами Данілова, якщо служба безпеки «буде вважати за необхідне», вона має порушити провадження щодо цих людей за ст. 111 ККУ (Держзрада).

Зокрема, серед депутатів, які причетні до ратифікації Харківських угод: Рінат Ахметов, Ігор Палиця, Вадим Столар, Віталій Хомутинник, Микола Злочевський, Юрій Іванющенко, Василь Хмельницький, Андрій Деркач, Юлія Льовочкіна (Новикова) та інші.

«Тут дуже багато цікавих персонажів, які на сьогодні продовжують перебувати в українській політиці. Більш того, дехто з них, як, наприклад, пан Литвин, пропонують себе на посаду ректора державного університету імені Тараса Шевченка. Я перепрошую, але мені було б соромно дивитись в очі студентам», - сказав Данілов.

Також до списку потрапили люди, що сьогодні обіймають топові посади, такі як: член ради Нацбанку Василь Горбаль, суддя Конституційного суду Сергій Головатий, ректор Національного авіаційного університету Максим Луцький та інші.

З повним переліком депутатів, які проголосували за ратифікацію Харківських угод, можна ознайомитись на сайті парламенту.